Valentin napi menü: Lazacfilé lila édesburgonyás gnocchival és kapormártással; Áfonyás sajttorta

Lila édesburgonya gnocchi

Hozzávalók 2 személy részére:

  • 25 dkg lila édesburgonya
  • 10-12,5 dkg zabliszt
  • 0,5 mokkáskanál só
  • 1 tojás
  • só a gnocchi főzéshez (2 liter vízhez kb 1 teáskanál)

Elkészítése:

  1. Az édesburgonyát meghámozzuk és egészben teljesen puhára főzzük.
  2. Amikor megpuhult az édesburgonya hagyjuk kihűlni.
  3. A tojást enyhén felverjük.
  4. Az édesburgonyát simára törjük, majd a zabliszttel, a felvert tojással, a sóval együtt összegyúrjuk. Első körben 10 dkg lisztet adjunk hozzá és fokozatosan adagoljuk a többit. Enyhén ragadós, de kezelhető tésztát kell kapunk. A zablisztek különbözőek, éppen ezért nem minden típus reagál egyformán. Van, amiből több,van, amiből kevesebbre van szükségünk.
  5. Kilisztezett felületen átforgatjuk, majd 2 részre vágjuk.
  6. Az egyes részekből lisztes felületen 1 cm vastag csíkokat nyújtunk és 1 cm vastag darabokra vágjuk.
  7. A főzéshez egy nagy lábasban enyhén sós vizet forralunk és a forrásban lévő vízben 3-4 perc alatt készre főzzük a gnocchit.

Lazacfilé 2 személyre:

Hozzávalók:

  • 4 szelet lazacfilé
  • fél citrom leve
  • bors
  • olívaolaj és vaj a sütéshez

Elkészítése:

  1. A lazacfiléket sózzuk,borsozzuk és meglocsoljuk a citromlével. Hagyjuk 30 percet állni.
  2. ha letelt a fél óra egy teflonban felhevítünk kb 2-3 evőkanál olívaolajat és teszünk bele 1 evőkanál vajat. Ha kellőképpen meleg, beletesszük a lazacszeleteket és oldalanként 5-5 percig sütjük (a sütési idő változhat, attól függően,hogy mennyire vastag szeleteket sütünk)

Kapormártás:

Hozzávalók:

  • 2 dl tejszín
  • 2dl tej
  • kb 5 deka vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • só, bors,szerecsendió
  • kapor ízlés szerint

Elkészítése:

  1. A vajat megolvasztjuk és hozzátesszük a lisztet és szép aranybarnára pirítjuk.
  2. A tejszínt összekeverünk 1 dl tejjel és ezt a keveréket a rántásunkhoz tesszük és csomómentesre keverjük. Ha nagyon sűrű lenne mehet bele a maradék tej. ha kellőképp sűrűnek találjuk mehetnek bele a fűszerek és a kapor.

Gyors áfonyás mascarpones torta

Hozzávalók:

  • 225g kakaós keksz
  • 50g olvasztott vaj
  • 200g mascarpone
  • 200 ml tejszín
  • 1 csomag expressz zselatin
  • tetejére áfonya

Elkészítése:

  1. A kekszet daráljuk össze és adjuk hozzá az olvasztott vajat. Kanalazzuk a masszát egy 18cm –es formába, lapogassuk el és tegyük a hűtőbe míg a krémet összeállítjuk.
  2. Egy tálba öntsük ki a tejszínt és a zselatint és verjük fel jó keményre. ha ez megvan adjuk hozzá a mascarpone-t. Ezzel is keverjük el. ( opcionálisan lehet olvasztott fehér csokoládét beletenni. )
  3. Elővesszük a hűtőből a formánkat és rákanalazzuk a kész masszát és szépen elegyengetjük. Tegyük vissza a hűtőbe legalább 3-4 órára, hogy kellőképp megszilárduljon a krémünk.
  4. A fagyasztott áfonyát tegyük egy láboskába ( ha túl savanykás lehet bele cukrot tenni, mi nem szoktunk.) és tegyünk bele kb fél deci vizet és kezdjük el forralni. Addig főzzük, míg kellően sűrű nem lesz.
  5. Ha letelt a hűlési idő, vágunk egy szép szeletet és mehet a tetejére az áfonya szószt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük