Házi bagett

Rozsos/teljes kiőrlésű bagett

Hozzávalók 2 db-hoz

  • 30 dkg rozs/teljes kiőrlésű liszt
  • 20 dkg fehér liszt (BL55) vagy búzakenyérliszt (BL80) (sikér miatt kell hozzá, ha van otthon sikér, akkor 35 dkg rozs és 15 dkg sikér)
  • 2dkg só
  • 1 csomag szárított élesztő (természetesen lehet rendes élesztővel abban az esetben 2,5 dkg friss élesztő szükséges)
  • 2 ek burgonyapehely (opcionális, ha épp van otthon, lehet bele tenni)
  • 2 ek olíva olaj
  • 3,5 – 4 dl meleg víz ( a víz mennyisége függ a liszt minőségétől, és hogy melyik lisztet használjuk. Tapasztalat, hogy a rozsoshoz kevesebb kell.)

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat egy kelesztőtálba mérjük és kézi mixeres dagasztóval szépen simára összedolgozzuk. (Ha friss élesztővel dolgozunk, egy pohárban kis vízzel simára keverjük. Én előre ki szoktam kimérem a 4 dl vizet, de első körben nem teszem hozzá az egészet, csak kb. 3,5 dl-t. Ha úgy látom, a dagasztás közben, hogy szükséges utánapótlok.)
  2. Ha szépen kidolgoztuk a tésztát, langyos helyre tesszük kelni Kb 1 órára
  3. Előmelegítem a sütőt 200 fokra.
  4. Mikor kellőképp megkelt, lisztezett deszkára teszem és megfelezem a tésztát. a egyik felét kézzel kilapítom téglalap formára és feltekerem bagett formára ( én youtubon kerestem rá, hogy kell bagettet készíteni)
  5. Ha kész a 2 bagettünk, sütőpapírral bélelt tepsire teszem, tetejét bevagdosom és pici vízzel meglocsolom és mehet a sütőbe. KB 30 perc alatt megsül, félidőnél megfordítom és ecsettel megkenem kis vízzel.
  6. Ha szépen megpirult, kiveszem a sütőből rácsra teszem hűlni (hűlés közben nem vizesedik be az alja)

olajbogyós változat

jó étvágyat hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük