Olívaolajok

Olívaolaj kifejezés kizárólag az olajbogyóból nyert olajakra használható

​Az olívaolaj az olajfákból nyert olajra vonatkozik. Az emberek évezredek óta fogyasztják az olívaolajat, és mára népszerűbb, mint valaha. Számos bevált egészségügyi előnyének és kulinárisságának köszönhetően.

Az olajbogyó leszedése és mosása után préseléses eljárással nyerik ki az olíva olajat. Legjelentősebb termelő Spanyolország megelőzve Olaszországot és Görögországot.

Az olíva olaj típusai

​Az olíva olaj készítése szigorúan szabályozott és az eljárások által keletkezett termékek megnevezése is tükrözi azok minőségét.

​Finomított olívaolajok

Az olajbogyó termés mindössze 30 százalékából lesz olívaolaj. A finomítás során oldószereket és nagy hőt használnak fel az olaj ízének semlegesítésére. Ez lehetővé teszi, hogy a termelők olyan olajbogyókat is használjanak, amelyek nem jó minőségűek, esetleg már romlásnak indultak. Ezeket ráadásul sokféle forrásból (akár országokból is) beszerezhetik és a különböző helyről származó nem bevizsgált olajokat is keverhetnek, mert az oxidált olajbogyóból és a tömegtermelésből eredő rossz ízek kémiailag eltávolíthatók.

Amikor Tiszta Olívaolaj (Pure Olive Oil), vagy Olívaolaj (Olive Oil) feliratot lát egy üvegen az finomított eljárást takar.

​Finomítatlan olívaolajok

​A finomítatlan olívaolajokat nem éri kémiai behatás. A finomítatlan olívaolajok, mint például az “extra szűz” és “szűz” olívaolajok esetében a folyamatban a préselés követően a palackozás következik.A finomítatlan olívaolajok termelőinek jó állapotban lévő gyümölcsöket kell használniuk, és gondosan kell kezelniük a különböző tényezőket, mivel az olajat nem fogják kémia úton kezelni, hogy elrejtsék az oxidált olajbogyóból vagy más szennyeződésből eredő rossz ízeket.

​Extra szűz olívaolaj

Az extra szűz olívaolaj finom gyümölcsös ízű, finomítatlan olívaolaj nem rendelkezik „hibával”, és kémiai összetételében megfelel az előírt kritériumoknak. Az extra szűz olívaolajokban a gyümölcs ízei sértetlenek, és minősége tükrözi a teljes gyártási folyamat nagy gondosságát. Az extra szűz olívaolajok nagyobb mennyiségű tápanyagot tartalmaznak, és így nagyobb egészségügyi előnyöket biztosítanak.

Extra szűz olívaolaj

Az extra szűz olívaolaj a legmagasabb minőségű és legdrágább olívaolaj-besorolás. Nem könnyű extra szűz olívaolajat előállítani.

Az extra szűz olívaolajat egyszerűen az olajbogyó aprításával és a lé kipréselésével állítják elő. Ez az egyetlen főzésre használt olaj, amelyet vegyi anyagok és ipari finomítás nélkül készítenek. AZ extra szűz egyszerűen a friss, egészséges olajbogyó lé, más kategória, mint a többi olaj.

Az extraszűz olívaolaj érett, makulátlan olívabogyókból készül. Szabadsav-tartalma nem haladja meg a 0,8 tömegszázalékot. Szüretelés után 24 órán belül hidegen préselik Az eljárás során nem lehet 27 Celsius foknál magasabb az olívacefre hőmérséklete.

Az extra szűz olívaolajok nagyon különbözőek ízvilágra, de mindegyiknél megtalálható a gyümölcsösség. Az ízvilág függ a területtől, fajtától, szüretelés időpontjától és a feldolgozás milyenségétől, mondhatni akár a bornál.

Érdemes több fajtát is kipróbálni, nem feltétlenül a legelső lesz a kedvencünk.